Ortak refah ve modernleşmenin anahtarı
CGTN Muhabiri Barış Liu, Çin'in, rengarenk bir bulmacaya benzediğini belirtti.

CGTN Muhabiri Barış Liu, Çin'in, rengarenk bir bulmacaya benzediğini belirtti.
CGTN Muhabiri Barış Liu, Çin'in, rengarenk bir bulmacaya benzediğini belirterek "Koordine şekilde bölgesel kalkınma, bulmacanın her bir parçasını parlatıp ortak refahın muhteşem resmini oluşturacak." dedi.
Neden koordine edilmeli?
40 yılı aşan hızlı kalkınma sürecinin, Çin’e dertler de getirdiğini vurgulayan CGTN Muhabiri Barış Liu, "Çin’in doğu bölgesinde yer alan gelişmiş Yangtze Nehri Deltası’nın neon ışıkları geceleri gökyüzünü aydınlatırken, batı bölgesindeki köyler hala mum ışığına bel bağlayabiliyor. Koordine Bölgesel Kalkınma Stratejisi, bölgeler arasındaki uçurumu daraltmayı, aşırı dengesizliklerden kaçınmayı ve kalkınmanın kazançlarının tüm bölgelerdeki insanlara daha eşit bir şekilde ulaşmasını sağlamayı amaçlıyor." açıklamasını yaptı.
Nasıl koordine edilir?
Barış Liu, Çin'in, öteden beri yönetim kavramında genel planlamaya vurgu yaptığına dikkat çekerek, şunları aktardı:
"Günümüzde birleşik bir ulusal pazarın inşası, tam bu sistematik ve genel bakış açısının ulusal yönetişimdeki uygulanmasıdır. Ulusal yönetişim aynı zamanda uyuma, iş birliğine, kaynakların koordine dağıtımına ve kalkınma kazançlarının paylaşımına başvurur. Diğer yandan yerel yönetimler, kendi avantajlarını belirlemeli, özel endüstrilerini geliştirmeli ve çeşitli bölgelerdeki kaliteli kalkınmayı gerçekleştirmelidir."
Koordine kalkınmaya, Beijing-Tianjin-Hebei örneği
Beijing-Tianjin-Hebei’nin gelişimine bakıldığında 216 bin kilometrekarelik bu alanda bir zamanlar kaynakların aşırı yoğunlaşması nedeniyle dengesiz kalkınma ikilemine düşüldüğünü anımsatan Barış Liu, "Günümüzde söz konusu üç yer idari engelleri aşarak canlı bir kalkınma konçertosu sahneledi. Başkent Beijing’in küçük emtia toptan pazarındaki dükkan sahipleri Hebei’ye taşınarak e-ticaret yoluyla mallarını ülkenin dört yanına satabiliyor. Çin’in Silikon Vadisi olarak bilinen Beijing’in Zhongguancun bölgesinin yenilikçi tohumları, Tianjin Binhai Yeni Bölgesi’nde yeşererek meyveler veriyor. Böylece, 'Beijing beyin gücü + Tianjin dönüşümü + Heibei imalatı' şeklinde bir altın zincir oluşturuldu." dedi.
Barış Liu, Çin'in, modern yönetim sorunlarını çözmek için kadim bilgeliği kullandığı ve Koordine Bölgesel Kalkınma stratejisinin “altın anahtarı”nın, tüm halkın ortak refahı ile modernizasyonun kapısını araladığını belirtti.
Hibya Haber Ajansı© Copyright 2025 adanahaberler.com.tr Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.