Küresel ticarette “yeni düzen” Ortadoğu’ya fırsatlar sunuyor
2025 yılı itibarıyla küresel ticarette bir yandan gerilimler artarken diğer yandan yeni bir uluslararası ticaret yapısı oluşuyor.

2025 yılı itibarıyla küresel ticarette bir yandan gerilimler artarken diğer yandan yeni bir uluslararası ticaret yapısı oluşuyor.
CGTN muhabiri Zhi Wuyan'ın haberine göre 2025 yılı itibarıyla küresel ticarette bir yandan gerilimler artarken diğer yandan yeni bir uluslararası ticaret yapısı oluşuyor. Gelişmekte olan ülkeler ve yükselen ekonomiler, küresel ticaretin yeni büyüme merkezleri olarak ortaya çıkıyor. Bu süreç Ortadoğu ülkeleri için çeşitli gelişme fırsatları sunuyor.
Geleneksel bağımlılıktan çeşitlenmeye
CGTN muhabiri Wuyan haberinde Ortadoğu ülkelerinde petrol ihracatına dayalı geleneksel ticaret modelinin yapay zeka ve temiz enerji gibi yeni sektörlerin ilerlemesi dolayısıyla hızla değişim gösterdiğini belirtti. Bu dönüşüm, bölgenin küresel tedarik zincirindeki konumunu her geçen gün güçlendiriyor. Örneğin, Birleşik Arap Emirlikleri, Halife Limanı ve Jebel Ali Serbest Bölgesi ile Asya-Avrupa arasında bir lojistik merkezine dönüştü. Suudi Arabistan, Jizan ve Yanbu liman projeleriyle teknolojik ürünlerin küresel tedarik zincirine katılmasını sağlıyor.
Yeni ticaret dinamiklerinin etkileri
Wuyan'ın haberine göre gelişmiş ekonomilerdeki korumacı politikalar (Ör: ABD'nin gümrük vergilerini artırması), küresel ticaret düzeninin yeniden yapılanmasını hızlandırıyor.
Ortadoğu, tedarik zincirinin çeşitlendirilmesi sürecinde bir üretim ve lojistik üssü olarak öne çıkıyor. Ortadoğu ülkelerinin uluslararası ticaretteki konumlarının yükselişi, küresel ekonomik güç dengesinin değişimini de yansıtıyor.
Çin-Ortadoğu işbirliğinin temeli
Çin, İran'ın en büyük ticaret ortağı olarak petrol ithalatı ve temiz enerji projeleriyle İran’ın enerji tedarikini çeşitlendiriyor.
Çinli teknoloji devi Huawei, Suudi Arabistan'ın NEOM gelecek şehri için 5G ağları ve yapay zekâ platformları kuruyor.
1,7 milyar dolarlık yatırımla kurulan Hunutlu Termik Santrali, Türkiye ile Çin arasındaki en önemli enerji projelerinden biri olarak öne çıkıyor.
ABD'nin korumacı politikaları küreselleşme sürecine zarar verse de artık yeni bir ticaret düzeni şekilleniyor. Ortadoğu ülkelerinin, bu fırsatları değerlendirerek uluslararası ticaretin geleceğinde avantajlı bir konumda yer alması bekleniyor.
Hibya Haber Ajansı© Copyright 2025 adanahaberler.com.tr Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.