Bakan Yumaklı: Zirai don olayları meyve gruplarında etkili oldu
Malatya, 16 Nisan (Hibya) - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zirai don olayların en çok meyve gruplarında etkili olduğunu açıkladı.

Malatya, 16 Nisan (Hibya) - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zirai don olayların en çok meyve gruplarında etkili olduğunu açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, son günlerde yaşanan zirai don olaylarına ilişkin değerlendirme yaptı.
Bakan Yumaklı'nın konuşmasından satır başları şu şekilde:
"Şartlar imkan verdiği ölçüde derhal hasar tespit çalışmalarına başladık.
Böyle bir durumlarda elinde hiçbir veri olmadan, hitap ettiği kesim neresiyse onlara mesaj verme adına bizlerin bile elinde olması mümkün olmayan bilgileri, tahmin ederen ya da kendisine göre yorumlayarak sorumsuzca açıklama yapanları gördük. Bunların ne üretimimize ne de üreticimize hiçbir faydası yok. O yüzden bakanlığımızın yaptığı açıklamaların dikkate alınmasını istirham ediyorum.
Zirai don meyve gruplarında etkili oldu. Bazı yerlerde çok fazla, bazı yerlerde çok az etkili oldu. Bir ilin içerisinde çok belli ürünlerde yüzde 80-90 etkili olduğu da oldu, bir ilin içerisinde küçük küçük ama daha düşük oranlarda etkili olduğu da oldu. Bunların hepsi sağlıklı ve düzgün bir şekilde hasar tespit çalışmasının yapılmasıyla belirlendi.
2014 yılında da benzer bir don hadisesi olmuş. Onun bundan farkı Mart ayı gibi olduğu için orada sebze gruplarına da etki etmiş ama bu zirai don büyük oranda meyve gruplarına etki etmiş bir husus.
Şu andaki tespitlerimizle 34 ilimiz bundan farklı ölçü ve oranda etkilendi.
Dün akşam Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladı. Sigortası olanlar tespit çalışmaları biter bitmez ödemeleri yapılacak. Daha sonra çiftçi kayıt sistemine kayıtlı ancak sigortası olmayan üreticilerimiz için de bu ana kadar yapmış oldukları giderleri hesaplayarak bu maliyetlerini de karşılayacağız.
Tarımsal üretim yapanlar için iklim değişikliğinin öngörülemez hatta önlenemez etkilerinden uzak kalabilmek ve emeğin boşa gitmemesi için tarım sigortasının önemini belirtmek istiyorum. Bundan sonraki dönem için de bütün yoğunluğumuzu bu işe vereceğiz.
Şu anda Malatya’dayız. Kayısı ağaçlarında büyük oranda zarar var, bunlar bakıldığında da görülebiliyor. Ancak bu ağaçların önünüzdeki sene de meyve verebilmesi için yapılması gerekenler var. Bunlarla ilgili de hem bakanlığımız hem de illerdeki valiliklerimizle çalışmalara başlandı. Bu teknik ve uzmanlık isteyen bir çalışmadır. Bu yönde de gayretimiz olacak.
Üreticilerimize büyük geçmiş olsun diliyorum.
Malatyada yaklaşık 50 bin ton civarında kuru kayısının stoğu var. Dolayısıyla pazar kaybı anlamında da nispeten rahatlatacak. Bütün emeğimiz ve gayretimiz hasar tespitidir."
Hibya Haber Ajansı© Copyright 2025 adanahaberler.com.tr Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.